+98 21 22611827

Motahari 

Motahari

August 25, 2014 · Official

مطهری

طراحی پروژه در حالی به دفتر واگذار گردید که طراحی اولیه آن صورت گرفته بود. اسکلت آن کاملاً اجرا و جای پله، آسانسور و فضای داخلی آن تثبیت شده بود. بنابراین تلاش بروی اصلاح نسبی فضای و طراحی پوسته پروژه با همه محدودیت­هایی که با آن مواجه بودند، متمرکز گردید.

سایت پروژه واقع در خیابان مطهری، حدفاصل خیابان ولی­عصر و میرزای شیرازی می­باشد. خیابان مطهری از خیابان­های پر ترافیک و شلوغ پایتخت است. از این رو حضور این پروژه در کنار این خیابان اهمیت آن را دو چندان می­نمود. در ابتدای طراحی بخشی از جداره خیابان مورد مطالعه قرار گرفت تا جایگاه پروژه بهتر شناخته شود. در نهایت تصمیم بر آن شد تا در این بستر خاکستری و بی­جان، کمی رنگ و انرژی اضافه گردد تا پروژه­ی حاصل همانند همسایگانش بی­روح نباشد. نکته مهم در این میان سطح کم هر طبقه بود که امکان بازی­های حجمی را از بین می­برد و طراحی پوسته را فقط در سطح بیرون آن منعکس می­ساخت.

در شروع طراحی پوسته بیرونی بررسی گسترده­ای جهت انتخاب و همچنین چگونگی استفاده از رنگ در نما انجام پذیرفت و بالاخره تصمیم گرفته شد تا حتی­الامکان از رنگ­هایی که بیشتر آشنای ذهن ایرانیان هستند استفاده گردد. رنگ­هایی که امکان برقراری ارتباط با آن­ها به دلیل حضور تاریخی و طبیعی آن­ها در سرزمینمان سخت نیست. رنگ اگر که نمادی از خاک و آبی فیروزه­ای که نمادی از آسمان است در معماری کهن ما جایگاه ویژه­ای داشته است. بدین منظور از سنگ کاشان که رنگی خاکی و ورق­های مس تکو که رنگی آبی فیروزه­ای دارد به عنوان مصالح متناسب با کانسپت نما در پروژه استفاده شد.

در طراحی اولیه پروژه قبل از واگذاری به دفتر ما، کل نمای جنوبی شیشه­ای در نظر گرفته شده بود که با اقلیم شهر تهران خیلی هماهنگ نبود. اهمیت بحث مصرف انرژی توجه بیشتری را در طراحی این بخش از پروژه می­طلبید. از این رو با توجه با اینکه فضاهای اداری بهتر بود حداکثر دید را به خیابان مطهری و تهران می­داشتند. با اضافه کردن یک لایه لوورهای چوبی به نمای شفاف جنوبی، امکان نسبی مدیریت بهره­برداری از آفتاب را به استفاده­کنندگان داده شد و نمایی پویا به وجود آمد. که در بسته­ترین حالت نما، نمایی متناسب با تابستان و در بازترین حالت نما، نمایی متناسب با زمستان به وجود آید. پنجره­ها در هر طبقه به اندازه­ای که بتوان شیشه­ها را تمیز نمود و لورهای چوبی را باز یا بسته نمود عقب نشستند.

فضاهای داخلی ساده و مناسب با کاربری اداری طراحی شده­اند. سقف­ها ساده و یکپارچه دیده شده­اند و کلیه مسایل تأسیساتی و نورپردازی به صورت خطهایی در این صفحه یکپارچه حل شد. در جنوب پنجره­ها از کف تا سقف و در طول پلان گسترش پیدا نموده­اند و در شمال برای مبلمان بهتر فضاهای اداری پنجره­ها کمی از زمین فاصله گرفته­اند. فضاهای اداری کاملاً یکپارچه و باز طراحی شدند و بخش مدیریت با یک دیوار شفاف از فضای اداری آن جدا شده است.

در مسیر طراحی تلاش گردید به جزئیات توجه ویژه شود و همنشینی عناصر مختلف پروژه در کنار هم در یک مسیر صورت گیرد. با توجه به این مهم که نیمی از عمر هر ساختمان در شب است و عدم توجه به این بحث یعنی دیده نشدن ساختمان در نیمی از عمر خود، در پروسه طراحی نما، نمای شب و تأکیدهای معماری در شب مدنظر قرار گرفت. اگر ساختمان را فیلم تصور کنیم، نورپردازی می­تواند موسیقی آن باشد و تأکیدهای معماری را در شب گوشزد نماید.